As Salam ~~~
Yay...akhirnya dapat juga buatkan dessert untuk ChintaHati setelah sekian lama mixer itu tidak berpusing..hahahah
Ok....hari ni aku nak berkongsi satu resepi favaret kami...Aku suka coklat, ChintaHati suka Cheese..Bila digabungkan..nyum2 sangat!!! ..Ok jom tengok resepi nya ;)
*Mula2 siapkan adunan cheese dulu..
Cream Cheese
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum
Cara2 :
Satukan bahan-bahan dan blend hingga sebati.Letak tepi dulu
*Lepastu siapkan bancuhan adunan coklat pulak.Sebelum nak mulakan adunan kek coklat ni..bolehlah menenggek pengukus diatas dapur untuk panaskan airnya...
Satukan bahan-bahan dan blend hingga sebati.Letak tepi dulu
*Lepastu siapkan bancuhan adunan coklat pulak.Sebelum nak mulakan adunan kek coklat ni..bolehlah menenggek pengukus diatas dapur untuk panaskan airnya...
Kek Coklat Kukus
Bahan2 :
Bahan A :
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair - aku tukar susu segar
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
Semua
bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula
larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.
Bahan B - di ayak
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C :
4 biji telur -pukul guna garfu sahaja
Cara2 :
Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk aje.
*Bila kedua2 adunan dah siap bolehlah start mengukus.
Mula2 masukkan adunan kek coklat di dalam bekas plastik/loyang, suku bekas sahaja...kukus selama 15 minit
Selepas itu masukkan adunan cheese semuanya ya...kukus lagi selama 10 minit.
Last sekali masukkan baki adunan kek coklat dan kukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak...
*Sementara tunggu kek masak..bolehlah buat choc ganache..
Topping Choc Ganache.
Bahan2 :
200 grm coklat masakan
100 ml susu cair @ 150 ml whipp. cream (guna salah satu)
1sdt butter
Cara2 :
1.Double boiler susu bersama coklat masakan.
2.Dah agak cair tu tutup api dan kacau2 lagi bg larut semua coklat..
3.Masukkan butter dan kacau sebati
4.Biarkan seketika...
*Setelah kek sejuk dan diletakkan diatas pinggan..boleh lah tuang coklat ganache yang telah siap...dan boleh dihidangkan =)
1sdt butter
Cara2 :
1.Double boiler susu bersama coklat masakan.
2.Dah agak cair tu tutup api dan kacau2 lagi bg larut semua coklat..
3.Masukkan butter dan kacau sebati
4.Biarkan seketika...
*Setelah kek sejuk dan diletakkan diatas pinggan..boleh lah tuang coklat ganache yang telah siap...dan boleh dihidangkan =)
SELAMAT MENCUBA!!!
#kalau ada yang xpaham boleh tanya =)
love,
No comments:
Post a Comment